tirsdag 31. juli 2012

Knølhval i Kvænangen

Denne sommeren har en knølhval besøkt Kvænangen. I lengre tid har hvalen holdt seg i fjorden innenfor Sørstraumen - antakelig har den funnet et godt matforråd bestående av sild og småsei, nok til et opphold. Med minutters mellomrom har man kunnet observere hvalen. Den oppdages gjerne i det den kommer til overflaten og blåser.
Knølhvalen, "Megaptera novaeangliae" som den heter på latin, er en stor bardehval. Den kan bli opp til 15 meter lang og veie 30 tonn. Knølhvalen er svært lett å identifisere på sine lange sveiver.
"Megaptera" betyr forøvrig  "store vinger". Sveivene er hvite på undersiden (se bildet).
Knølhvalen beveger seg over  store avstander. Om vinteren oppholder de seg som regel i varmere strøk der de formerer seg. Knølhvalen i våre havområder samler seg rundt Karibia om vinteren.
Bortsett fra mennesket, er spekkhoggeren knølhvalens største fiende.
Knølhvalen er fredet.

Marinbiologen Fredrik Broms har siden 2008 i samarbeid med kolleger fra Island og Grønland samlet inn bilder av knølhvaler i nordlige farvann. Alle knølhvaler har et unikt utseende. Ved hjelp av bilder prøver forskerne å bygge opp et identifiseringsarkiv for å lære mer om denne hvalens biologi og vandringsmønster.
Les mer om Fredrik Broms og arbeidet hans.










1 kommentar:

  1. Tusen takk Trond for uvurderlig hjelp med bilde-materiale for å kunne katalogisere og identifisere denne individen!

    All identifisering av hval med hjelp av bildeanalys er et svært resurs- og tidskrevende arbeid før man får inn data nok til å kunne svare på noen av alle de spørsmål om biologien hos denne arten. Men med hjelp av dyktige fotografer som deg vokser kunnskapen om knølhval i Norge. Jeg skal holde deg oppdatert om hva jeg forhåpentligvis kommer til å finne ut av denne individens vandringsmønster i fremtiden.

    Nok en gang takk, og gratulerer med en svært flott bildeserie - det må ha vært en helt fantastisk opplevelse.

    Vennlig hilsen, Fredrik

    SvarSlett