mandag 15. april 2013

Skabbrev

Skabbens herjinger vises tydelig.


Han har det ikke godt nå,  reven som smatt over veien en tidlig morgen i Kvænangen.
På avstand så den ut som et ganske staselig eksemplar av sorten, men da jeg fikk han i telelinsa, så jeg med en gang at ikke alt var som det skulle med mikkel.
Et stort parti på ryggen var uten pels. Flere andre steder på kroppen manglet også hår.
Denne rødreven var tydelig angrepet av skabb.Reveskabben kommer av en midd (Sarcoptes scabel) som borer seg inn i dyrets hud og legger egg. Etter noen døgn klekkes larvene, som etter hvert utvikler seg til voksne midd.
Skabben skaper  intens kløe, og reven mister etter hvert pelsen flere steder på kroppen. Huden blir betent og skorpeaktig.  En skabbete rev får etter hvert sterkt redusert helsetilstand, og den får problemer med å skaffe seg føde. Etter noen måneder dør den.
Reveskabben kom til Norge fra Sverige på midten 1970-tallet.  En antar at revebestanden etter hvert utvikler resistens mot midden.
Reveskabb kan også smitte til andre hunde- og kattedyr. Hvis familiens hund smittes av reveskabb bør den behandles av veterinær. Mennesker som kommer i kontakt med smittede dyr kan oppleve sterk kløe som etter hvert forsvinner. Revemidden kan nemlig ikke reprodusere seg med menneske som vert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar